4. marraskuuta 2012

Viikonloppuja!

Eilen oli sitten se Pyhäinpäivä, Halloweeni. Meillä ei ollut mitään kummempia menoja. Olisin halunnut käydä Raumalla haudalla, mutta mies ei jaksanut lähteä sinne asti.
Käytiin kuitenkin miehen isovanhempien haudoilla Vehmaalla ja Mynämäellä.
Mies kävi illalla vielä isänsä haudalla ja kirkossa, jossa oli se tilaisuus tänä vuonna läheisensä menettäneille. Mies halusi sinne mennä yksin, kun alkuun ajateltiin että menisi vaikka siskojensa kanssa, tai sitten me mentäisiin yhdessä. Mutta sitten se sanoikin että haluaa mennä yksin. No, enhän minä siihen sitten alkanut vänkäämään, vaikka olenhan minäkin tänä vuonna menettänyt isäni. En vain sattunut saamaan Raumalle kirkkoon mitään kutsua. Olisin mielelläni mennyt tuonne mukaan. Noh.
Mies oli tuonut isänsä kuvan ruokasalin piirongin päälle ja laittanut siihen kynttilän palamaan. Vähän ehkä närkästyin, ja vein siihen viereen äitini kuvan myös. Isästä ei ollut kuvaa kehyksissä lähellä. On sitä muillakin muistettavia omaisia. Tuntuu että appiukosta on tulossa joku ihmeen pyhimys. Vaikka sitten ei edes vierailla haudalla, nyt oli ensimmäinen kerta kun mies siellä kävi sen jälkeen kun kävi hautauksen jälkeen tarkistamassa että tiedot oli kivessä oikein. Ei se muutenkaan ole hautausmaalla kävijä, eikä tiedä että esim. nyt Pyhäinpäiväksi laitetaan haudat talvikuntoon jne. Itse olen tottunut käymään hautausmailla viemässä kukat ja kynttilät ja muut, nyt miehen kanssa asuessa en pääse, kun se ei jaksa lähteä usein Raumalle, saati Köyliöön, missä olisi mummun hauta.
Nytkin hävetti kun käytiin Vehmaalla haudalla ja siellä ei ollut hakoja, vanha ruusu kuivuneena. Mies sentään osti sinne callunan ja kynttilän. Sitten käytiin mökillä ja naapurin emäntä vähän torui kun hauta ei ollut talvikunnossa. Minulle tulee siitä syyllinen olo, kun tuntuu että minun pitäisi huolehtia että hauta on kunnossa, kun olen naisihminen. Mutta en minä voi sen enempää asiaan vaikuttaa, jos tuo itse ei halua tai tajua, niin en minä voi alkaa nalkuttaa. Ei se auttaisi, tulisi vaan kinaa ja sitten mies valittaisi että hänelle tulee niin syyllinen olo kun hän ei ole sellainen hautausmaalla kävijä. Eikä se silti siitä syyllisyydestään huolimatta veisi niitä hakoja. Argh. Onneksi Mynämäen isovanhempien hauta on sentään kunnossa, kun heidän lapsiaan on hautaa hoitamassa. Vehmaalla homma olisi miehen vastuulla.

Ja onneksi äidin ja isän hauta on kunnossa, sisko vei sinne haot ja kynttilän, samoin mummulle köyliöön. Aion kyllä jossain vaiheessa saada miehen sinne että saan vietyä oman lyhdyn. Katsotaan suostuuko ennen joulua enää lähtemään. Saisi luvan. Kun ei se ole oikein että sisko joutuu hautaa hoitamaan, vaikka asuukin lähempänä.


Nappasin mökiltä pari kastekuvaa.


Mutta se siitä marmatuksesta :D

Eilen oli sitten muuten ihan ok -päivä, illalla katsottiin Red Riding Hood, eli uusi Punahilkka ja se oli sopivasti pikkujännä elokuva näin halloweeniin. Suunnittelin glögit ja piparit illaksi, mutta homma menikin sitten siihen että sain juoda glögini yksin kun ei mies innostunut. Millä ne muut aina saa niitä kodikkaita iltoja tehtyä? Sanooko ne vaan äijälle että nyt prk juot sen glögin ja syöt ees yhden piparin että saan kirjotettua blogiin kuinka kodikasta meillä on? :D Tai sitten ne vaan laittaa kaikki kauniisti esille tarjottimelle ja ottaa kuvan... ja juo itsekin sen toisen glögimukin.. :D

Tein eilen kouluhommiakin, sain tyynykankaani valmiiksi perjantaina ja otin sen viikonlopuksi kotiin. Siksakkasin kaikki reunat ja pesaisin kädenlämpöisessä vedessä. Huomenna sitten ostamaan parit piilovetoketjut. Siinäpä sitten onkin mulla hommaa, miten helkutissa saan ne ommeltua kauniisti... Nimim. en ole ikinä ommellut vetoketjua.. (no okei ehkä joskus ala- tai yläasteella joo)

Tässä pikku maistiainen raidallisesta kankaasta. Ruudullisessa olen käyttänyt tummanharmaata ja vaaleanharmaata ruutujen luontiin.

Keskiviikkona muuten oltiin siellä lammastilalla! Oli aika kivaa! Ei sentään jouduttu jokainen kerimään omaa lammasta, niin kuin luulin. :D

Käytiin ensin tervehtimässä aikuisia lampaita omassa aitauksessaan. Siellä oli uuhia ja yksi oikein komea pässi! Oli kyllä niin hieno eläin. Lampaat on joskus aika pelottavia, ne silmät tekee sen. Mutta nämä ei olleet yhtään. Oikein hauskoja otuksia. :)






Tilalla oli myös kanoja ja kukkoja, ihan tavallisia ja sitten hauskempia, ne olivat erilaisia suliltaan ja niiden jaloissa oli hauskat tupsut.

Tässä omistaja näyttää meille miten lammas saadaan istumaan ja esittää koneellista kerintää sekä perinteisen keritsimillä kerinnän. Me saimme sitten jokainen kokeilla halumme mukaan keriä enemmän tai vähemmän keritsimillä; emme kokeilleet koneellista ollenkaan, keskityimme perinteiseen tapaan. Tämä lammas ja muut kerittävät olivat nyt ensimmäistä kertaa kerinnässä, eli olivat vielä kai periaatteessa karitsoja, vaikka jo aika isoja olivatkin. Ensikerintä on muistaakseni siinä 8 kuukauden ikäisenä.


Kävin välillä "lämmittelemässä" ulkosalla auringonvalossa, kun seisoen katsellessa tuli välillä vilu. Bongailin vanhan Massey Fergusonin pihalta. Eli traktorin. :D

Ja ihana vanha ruostunut lukko ja kahva.

Itsestäni kerimässä minulla ei ole vielä kuvaa, opettaja kyllä otti kaikista kuvat. Katsotaan saadaanko niitä joskus ja miltä mun kuva näyttää, uskaltaako laittaa tänne :D

Torstaina sitten kehrättiin samaiselta tilalta ostettua villaa. Pesemätöntä. Yöh sitä hajua ja rasvan tuntua... Ei ne lampaat siellä tilalla haisseet niin pahalle, vaan auta armias kun koulussa luokassa oli pari villasäkkiä avoinna ja kehrättiin pari tuntia... Tsiis mikä lemu. :D Kehräyksen jälkeen pestiin omia villojamme, kävin perjantaina haistamassa, ei se haju mihkään ollut hävinnyt. Taidan laittaa vielä jossain vaiheessa uudelleen likoamaan, jos ehdin. Olisi kai tarkoitus ensi viikolla kehrätä lisää tai jatkojalostaa jo kehrättyjä.

Mutta nyt voisin koettaa paneutua WeavePoint -ohjelmaan, ja ristitoimikkaisiin, kärkitoimikkaisiin ja murtotoimikkaisiin. Ei saa kysyä mitä ne ovat, hyvä kun itsekään tiedän ;D

15 kommenttia:

  1. Kamalaa jos pitää tuntea syyllisyyttä haudan hoitamisesta (tai hoitamattomuudesta) :(. Ehkä olen kylmä ja tunteeton realistipakana, tai ehkä en ole haudannut ketään kyllin läheistä ihmistä, mutta minulla ei ole koskaan ollut mitään tarvetta hoidella kenenkään hautoja.

    Tiedän kyllä että mummoni raahautuisi vaikka halvaantuneena ukin hautaa hoitamaan. Ukki on ollut multaa jo kauan, joten en ymmärrä. Mummon mielestä hauta pitää olla hoidettu tai muuten näyttää siltä ettei kukaan enää muista tai rakasta tai välitä. Kyllä minä tiedän että mummo rakasti ukkia yli kaiken vaikkei koskaan siellä haudalla kävisikään. Mummokin rapistuu koko ajan, kohta käy aika rankaksi ylläpitää tällaista "kulissia" muiden ihmisten takia. Kyllä se rakkaus ja välittäminen pitää näkyä ihmisen eläessä, sitten kuoleman jälkeen se on mielestäni jo toisarvoista.

    Vainajia voi mielestäni kunnioittaa ja heidän muistoaan vaalia muutenkin kuin kuopsuttamalla juuri sitä nimettyä neliön länttiä jossain hankalan matkan takana. Ja mitä sitten kun ei oikeasti pääse paikalle, vaikkapa sairauden tai juurikin vaikean matkan takia? Mitä iloa siitä kellekään on että sitten riuduttaa itsensä vielä syyllistämällä itseään siitä ettei pääse paikalle itsestä riippumattomista syistä?

    Minä en halua itselleni hautakiveä enkä todellakaan halua että kukaan kantaisi murhetta hautani hoidosta (jäljelle jääneillä on ehkä muitakin murheita). Tuhkani saa sirotella jonnekin, ja minua voi muistaa vaikka ostamalla kotiin kimpun tuoreita kukkia. Tai jos minua haluaa muistaa syömällä pussin sipsejä niin siitä vaan. Mutta syyllisyyttä älköön kukaan koskaan tunteko. Minä en välitä sitten enää mistään kun olen kuollut, eikä sitä haudan tai muistamisen hoitamista muiden takia kannata tehdäkään.

    Kankaasi näyttää tosi hyvältä! Itse inhoan vetoketjujen ompelemista, joten ymmärrän kauhusi sen suhteen. Mutta kyllä se sinulta luonnistuu, jos ei ekalla kerralla niin tokalla varmasti :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en koe sillä tavalla velvollisuudeksi mennä haudalle, haluan vain käydä siellä silloin tällöin ja erityisesti näin pyhäinpäivänä ja jouluna.
      Joskus on oikein ikävä esimerkiksi mummun haudalle. Ihan vaan silkka ikävä.
      Olen törmännyt ennekin siihen ettei joku halua hautakiveä tai uurnapaikkaa, itse en oikein tiedä mitä haluan minulle tehtävän sitten joskus. Onhan se tavallaan ihan sama sitten. Mutta olisi mulla kyllä toisaalta tyhjä olo, jos vaikka äidillä ja isällä ei olisi varsinaista hautapaikkaa. Olen vain tottunut siihen että haudoilla käydään. Se on peräti mukava tapa, jos voi sanoa.

      Vetoketjupaniikki kohosi eilen vuoreksi, tänään on sille vuorelle kiivettävä... :D

      Poista
    2. No hyvä jos et koe velvollisuudeksi, jotenkin sain kirjoituksestasi sitten hiukan väärän käsityksen. Minäkin käyn mielelläni hautausmailla. En tuttujen kiviä katselemassa (sellaista tapaa minulla ei ole), vaan ihailemassa muuten vaan tunnelmaa ja näkymää. ^_^

      Tsemppiä vetoketjuiluun!

      Poista
    3. Minua kirjoittaessa lähinnä harmitti se, etten päässyt käymään vanhempien haudalla, vaikka olisin halunnut.
      Ja sitten se, ettei mies ole samanlainen hautausmaalla kävijä, eikä huolehdi noista jutuista ja sitten siitä kuulee vanhemmilta ihmisiltä ja tulee itselle syyllinen olo, vaikken minä pysty vaikuttamaan asiaan.

      Kiitoksia, nyt on tyynyt valmiit! :)

      Poista
  2. Murto-, kärki- ja ristitoimikkaan juttu on hauska. WeavePoint-ohjelma maksaa kallis. wow.. Käytän ohjelmaa koulussa. Etkö vielä kudonnut jossain vaiheessa Maton? Nyt me opiskelijat kudomme matot. Villahuivit valmiiksi, nyt matot, myöhemmin saamme tuotesarjan vaiheen 3.jaksossa. Jee. Mukavaa opiskelunintoa sinulle!! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin latasin WeavePointin demo-version, saa kokeilla 30 päivää ilmaiseksi.
      Me kudotaan seuraavaksi ryijy toimikassidoksilla, en tiedä milloin mattoa. Tai saahan sellaista kutoa tässä välissä, jos haluaa.
      Kiitos, samoin sinulle! :)

      Poista
  3. Hei! Eksyin blogiisi sattumalta. Mitä tarkoittaa "haot/hakoja"? Havuja?
    kyselee itäsuomalainen maalainen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havujahan ne :D Ainakin raumalaisena olen tottunut hakoihin :D
      Ja taitaa ne täälläkin päin sellaisia olla :D

      Poista
  4. Hei minä ihan samaa ihmettelin, kuin Anonyymi yllä! En ole kuullut mitä hakoja haudoille laitetaan =). Ja itäsuomalaiseksi minuakin voisi kuvailla (Kaakkois-Suomi). Minusta hautojen hoito ei ole niin kamalan ankaraa ja tarkkaa. Jos haluaa pyhäinpäivänä ja jouluna käydä, niin mikäs siinä, mutta ei mitään velvoitetta. Itse kävin isovanhempieni haudalla, kun satuin olemaan kuskina äidilleni. Sen sijaan mielelläni käy vanhoilla hautausmailla fiilistelemässä ja valokuvaamassa, vaikka niillä ei ole tuttujakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havuisia hakoja :D
      Minä tykkään käydä hautausmaalla, ei se ole pelkkä velvolisuus.
      Vanhat hautakivet ja -ristit ovat upeita!

      Poista
  5. Mulla/meillä on läheisten haudat niin kaukana, että niillä käydään (jos käydään) vaan sillon kun ollaan lomareissulla, eli kerran tai korkeintaan kaks vuodessa. En edes tiiä onko isän haudalle hankittu kiveä, vai onko siellä vieläkin valkoinen puinen risti... Ei mulle siitä oo kukaan mitään ilmotellut vaikka lupasivatkin :( Kävisin useammin mutta minkäs teet, ei pääse.
    Nuo haot(?) ihmetyttää mullakin, veikkaan että jotain murre-eroja mitä meikäläinen pohjoisesta tuleva ei tiiä :)

    "Sanooko ne vaan äijälle että nyt prk juot sen glögin ja syöt ees yhden piparin että saan kirjotettua blogiin kuinka kodikasta meillä on? :D " Eikä, repeilin tälle taas ihan huolella! :D Etenki ku just eilen kyselin että millonkas pidettäis sellanen oma kahdenkeskinen pikkujouluilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sen kyllä ymmärtää, sitä matkaa kyllä on. Soita ihmeessä jollekulle ja kysy tuosta kivestä.
      Haot :D Onhan se hassu sana. Kuin hakoja -kin :D

      Kyllä tuo isäntä joskus tykkää jos laitan jotain tuollaista, mutta harvoin. Siltä puuttuu joku ymmärrys tuollaista kohtaan. Kyllä se muuten sitten tunnelmoi takkaloimusta ja muista, välillä liikaakin :D

      Poista
  6. Voi vitsit kun minäkin ihmettelin viime viikolla lukiessani noita hakoja (vaikka yleensä olen ihan hoksaavainen tällaisissa jutuissa). Mietin vielä, että eihän meilläpäin mitään "hakasia" haudoilla käytetä. Laitetaan työväsymyksen piikkiin se, että luulin lopulta, että puhut metallisista lyhtykoukuista. x)

    Siippa juo ihan mielellään glögiä ja syö yhden piparin, sinihomejuuston kera jopa muutaman (älä kysy monta mä syön samalla). Se tykkää kynttilänvalosta ja tunnelmallisuudesta, ja muistaa joskus talviaikaan sytytellä kynttilöitä illalla ihan ite. Minä vain en sitten koskaan muista ikuistaa sellaisia hetkiä. Lienenkö liian hyvälle opetettu...

    VastaaPoista
  7. Haha :D Onpas tuo nyt ollut hankala sana :D

    En kysy, josset sinäkään kysy minulta :D
    Meillä ei kyllä mies kynttilöistä perusta, minä niitä yleensä sytyttelen. Nyt ei ole tullut sitäkään tehtyä, kun kynttilät on jotenkin sijoiteltu niin, että tuntuu kuin semmoisia ei juuri olisikaan. :D

    VastaaPoista
  8. Mäkin vähän noita hakoja ihmettelin mutta osasin kyl automaattisesti kääntää ne päässäni havuiksi. :D Meijän äitihän on kans tarkka hautojen hoitamisesta ja marmattaa aina jos/kun muut sukulaiset ei hoida osuuksiaan. ;-)

    Ja samaten kans tota glögiasiaa repeilin, heheh. Tuli ihan mieleen se ku ravintolassa ehdottaa et tilattais "romanttisesti" molemmat lasi viiniä ni toinen on aina vaan et "en mä mitään viiniä halua". :D

    VastaaPoista